Nieuwsbrief
1-2-3 Babybeweging: Meer beweging voor baby’s!
Eind 2020 lanceerde de Wereldgezondheidsorganisatie nieuwe aanbevelingen rond bewegen, sedentair gedrag en slaap voor kinderen van 0 tot 5 jaar. Kind en Gezin en Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalden die naar 3 concrete basisadviezen (drie B’s) rond bewegen voor elke baby: bewegingskansen geven, buikligtussendoortjes en wisselende houdingen (breng variatie).
1. Bewegingskansen
Baby’s zitten vaak vast en liggen in dezelfde houding. Ze slapen zo’n 17 van de 24 uur, dus op de andere momenten is het tijd om te bewegen. Baby’s genieten van elke kans om actief te zijn. Ook voor hen is elke dag genoeg bewegen cruciaal. Geen zware oefensessies, maar bewegen tijdens de dagelijkse activiteiten: knuffelen, verzorgen, voeden, spelen op de grond. Zoals samen vliegen, kriebelen, knuffelen, vingers en tenen tellen, … Een baby vindt al die kansen en ruimte om te bewegen en te spelen heerlijk! Neem een baby dus regelmatig uit de buggy, relax, autostoel, … en beperk het gebruik van zithulpmiddelen. Bewegen en minder lang stilzitten heeft heel wat voordelen: de baby groeit beter, de baby voelt zich beter en wordt er sterker van!
"Mensen die veel bewegen, lopen minder risico's op infecties. En als ze toch een infectie krijgen, zijn ze minder lang ziek en hun symptomen milder. Elke beetje beweging, hoe klein ook, telt. En dat geldt evengoed voor baby's en peuters." - Dr. Annelies Vandenberghe, expert beweging bij Gezond Leven
2. Buikligtussendoortjes
Leg een wakkere baby regelmatig op zijn buik. Dat versterkt verschillende spieren. Niet elke baby vindt dat in het begin even leuk, opbouwen is de boodschap. Ook tijdens het verzorgen kan je de baby even op de buik leggen, bijvoorbeeld om de knoopjes van de kleren achteraan te sluiten. Maak er plezante buikligtussendoor-momentjes van. Muziek, applaus, wat gek gedoe, … een baby is graag geboeid door jou. Doe een beetje gek en zing eens een liedje. Geen inspiratie? Via de #tummytime vind je genoeg inspiratie.
“Een baby regelmatig in buikligging brengen, heeft wel degelijk een impact op de gezondheid van het kind. Volgens de meest recente wetenschappelijk inzichten leidt dit tot een betere en snellere grove motoriek en algemene bewegingsontwikkeling, een lagere BMI-score en dus minder kans op overgewicht, en een sneller vermogen om zelf van positie te kunnen veranderen. Zo worden baby’s sneller zelfredzaam en kunnen ze vroeger aan de volgende bewegingsontwikkelingsfase beginnen." - Prof. dr. Dominique Hansen, Hoogleraar Inspanning en Revalidatie in Inwendige Ziekten en Vice-decaan van de faculteit Revalidatiewetenschappen van de Universiteit Hasselt
3. Breng variatie
Op de buik, op de zij, hoofdje draaien links en rechts, … Variëren is nieuwe dingen leren! Bewegende baby’s hebben een stapje voor. Draag een baby eens op de heup, eens links, eens rechts. Of wissel van knuffelhouding en houding bij het voeden. Regelmatig wisselen van houding voorkomt de ontwikkeling van een voorkeurshouding en verbetert de ontwikkeling van het evenwicht, de coördinatie en de motoriek. Een wakkere baby draait graag met zijn gezicht naar het licht. Zet het bedje daarom ook eens op een andere plaats of leg je baby in de andere richting in bed.
Deel de 3 basisadviezen
Om deze tips tot leven te brengen, delen Kind en Gezin, Gezond Leven en alle andere fans van mee(r) bewegen ook Instagram-stickers, posters, kaartjes en social media-posts. Maak gebruik van onze stickers voor Instagram stories (geef in de zoekfunctie ‘kindengezin’ in tijdens het maken van je story) en gebruik voor Facebook en Instagram de hashtags #123babybeweging en #bewegendebabys. Campagnemateriaal en gratis postkaartjes kan je hier bestellen.
Wij kijken ernaar uit alle baby’s meer in actie te zien en wij hopen jullie ook!
