Nieuwsbrief

← Vorige

Teken: Wees niet gek. doe de tekencheck!

Campagnebeeld Wees niet gek, doe de tekencheckHad jij al eens een tekenbeet? Je kan deze beestjes overal in de natuur tegenkomen, dus niet alleen maar als je het bos intrekt. Ook als je in de tuin werkt, gaat wandelen of buiten speelt, kan een teek je pad kruisen. Van een teek kan je ziek worden, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme … Gelukkig kan je met enkele eenvoudige tips gemakkelijk het risico beperken en zo problemen vermijden.

De gloednieuwe campagne ‘Wees niet gek. Doe de tekencheck.’ geeft iedereen die in de natuur komt dit eenvoudige advies over teken:

  1. Controleer dezelfde avond nog op een tekenbeet,
  2. Verwijder een teek rustig en in één beweging en
  3. Volg mogelijke symptomen één maand lang op. 

Voor wie? 

De campagne richt zich zowel naar het algemene publiek als naar jeugdbewegingen, wandelaars, tuinliefhebbers en scholen.

Wie kan hiermee aan de slag?

  • Lokale besturen (bijvoorbeeld de jeugd-, milieu-, groen-, gezondheids- of communicatiedienst)
  • CLB's en scholen
  • De jeugdraad en jeugdbewegingen
  • Wandelverenigingen,
  • Tuin- en natuurliefhebbers,
  • Gezondheidswerkers
  • ...

Waarom?

Iedereen die in ‘het groen’ komt, kan een tekenbeet oplopen. Gezondheidsrisico’s hiervan zijn gemakkelijk te voorkomen en te beperken, zolang je rekening houdt met de adviezen uit de campagne.

Het Logo zet je op weg

Van plan om een sensibiliserende actie over teken op te zetten of informatie te geven over teken? We denken graag met je mee. 

Praktisch

Op www.tekenbeten.be vind je niet alleen heel wat informatie over hoe je best controleert, teken verwijdert en eventuele beten opvolgt, maar ook een heel uitgebreide campagnetoolkit. Hierin zitten onder andere folders, affiches, voorbeeldmails, artikels, posts en filmpjes voor sociale media die je als lokaal bestuur, CLB, school of organisatie kan gebruiken om de campagne mee bekend te maken.

Voor (jeugd)organisaties en scholen is er specifiek nog de gids ‘Wat te doen bij een tekenbeet?’ inclusief een ‘tekenkaart’ en opvolgblaadjes voor ouders. Voor het secundair onderwijs is een educatief pakket ontwikkeld.

Downloaden en/of bestellen van deze materialen kan heel eenvoudig via www.tekenbeten.be/webwinkel-organisaties.

Wil je dus meehelpen jouw inwoners, je leerlingen, de leden van je jeugdvereniging,… bewust te maken van hoe ze best omgaan met teken, neem dan zeker een kijkje op www.tekenbeten.be of www.facebook.be/tekenbeten!

 

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen