Nieuwsbrief

← Vorige

Werelddag zonder tabak

Elk jaar is er op 31 mei de Werelddag zonder Tabak. Dat is het moment om burgers te sensibiliseren over de gevolgen van roken. Want onderzoek heeft aangetoond dat massale belangstelling op een piekmoment, zoals de werelddag, werkt.
De Werelddag zonder Tabak is traditioneel een moment om stil te staan bij de gevolgen van roken. Ruim de helft van de mensen die blijven roken, sterft aan de gevolgen hiervan. Rokers sterven gemiddeld ongeveer 10 jaar eerder dan niet-rokers.

Voor wie?

Rokers en ex-rokers, niet-rokers

Wie kan actie nemen op de Werelddag zonder Tabak?

Lokale besturen, OCMW’s,  CLB’s, scholen, huisartsen, apothekers, welzijnsorganisaties, bedrijven…

Waarom?

31 mei is de ideale kans om stil te staan bij de gevolgen van roken en mensen warm te maken voor tabakspreventie.

Actie ondernemen?

Ondersteun actief de rokers die willen stoppen. Of het nu inwoners zijn van jouw gemeente, leerlingen van je school of cliënten, klanten, leden, werknemers... van je organisatie...
Doe hierbij beroep op de hulp van het Logo.

Wat kan je doen?

                - Over de nieuwe terugbetaling: vraag gratis folders en affiches aan

                - Ontleen hiervoor beachvlaggen, de balie of de tent mettablet met verouderingsapp… 

                - Vraag een gratis pakketje folders en affiches aan.

                - Publiceer een artikel in je infoblad, website, e-zine...

Je kan rokers die willen stoppen ook doorverwijzen naar een tabakoloog of huisarts. Allebei erkende rookstopbegeleiders!. 

Waar kun je een rookstopbeleider vinden?
  • De roker kan bellen naar de telefoonhulplijn Tabakstop. Het nummer staat op je sigarettenpakje: 0800 111 00. De hulp en advies via telefoon is gratis gedurende 3 maanden. Lees er alles over op www.tabakstop.be.
  • Net als de huisarts heeft een tabakoloog vaak een eigen praktijk waar de roker terechtkan. Hij/zij kan bij beiden maximum 8 terugbetaalde consultaties volgen. Een tabakoloog in je buurt vinden? Ga naar www.erkendetabakologen.be.
  • De roker kan samen met 10 à 15 mensen een groepscursus volgen om te stoppen met roken. Tijdens 8 terugbetaalde bijeenkomsten werken ze naar hun rookstopdag toe. Een tabakoloog begeleidt hen daarbij. Op www.vlaanderenstoptmetroken.be kan je alle groepscursussen raadplegen die plaatsvinden in je regio. 
Tabakoloog
  • Een tabakoloog is een echte rookstopspecialist. Hij heeft daarvoor een opleiding gevolgd. En daarna een erkend statuut gekregen. Het grootste deel van die hulp wordt terugbetaald door je ziekenfonds. Precies omdat het de beste hulp is.
  • Een tabakoloog luistert naar de roker en gaat na wat roken voor hem/haar betekent. En hoe dat kan veranderen. Samen met de roker legt hij een stopdatum vast. Hij zorgt ervoor dat de roker zich goed voorbereidt. Dan stopt de roker. En ook daarna begeleidt de tabakoloog nog. De tabakoloog zorgt voor de beste stoppoging ooit!

Meer info

 
 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen