Nieuwsbrief
← Vorige
Binnen roken is nooit oké
Voor wie?
Rokende ouders
Wie kan met 'Binnen roken is nooit oké' aan de slag?
Iedereen die in contact komt met rokende ouders. Voor wie actief is in de zorg- en hulpverlening.
Achtergrondinfo campagne meeroken tabaksrook door kinderen
Logo Brugge-Oostende werkt intussen al 10 jaar om de ernstige gezondheidsschade door het meeroken van tabaksrook door kinderen te verminderen. Denk maar aan de campagne "Rooknietbijmij" waaraan vele lokale besturen, ziekenhuizen, huisartsen, apothekers,... binnen de regio Brugge-Oostende en de andere West-Vlaamse Logo's enthousiast hebben meegewerkt.
Hierbij werden niet alleen tal van materialen ontwikkeld en massaal verspreid zoals deurhangers, slabbetjes voor pasgeborenen, ... maar er werd ook een cursus motiverende gespreksvoering ontwikkeld, die specifiek werkte aan het vermijden van passief roken door kinderen.
Ook Kom op tegen Kanker en het Vlaams Instituut Gezond Leven voeren al sinds januari 2016 campagne om kinderen uit de rook te houden, onder het motto “Binnen roken is nooit oké”. Onderzoek uitgevoerd in 2018 door het onafhankelijke onderzoeksbureau Kantar TNS heeft aangetoond dat deze aanpak nodig blijft: het aantal kinderen in Vlaanderen dat dagelijks in de tabaksrook zit, is gedaald van 68.000 in 2014 tot 36.000 in 2018.
Er blijft dus echt nog werk aan de winkel, waarbij vooral aandacht nodig is bij lager opgeleiden.
Wat kan je doen?
-
Je rokende patiënten/cliënten met kinderen kunnen de folder zelf meenemen maar de folder kan je ook helpen om een gesprek aan te knopen met hen. Om dat gesprek gemakkelijker te maken, ontwikkelde het Vlaams Instituut Gezond Leven een handige online vorming. Die geeft antwoorden op veelvoorkomende misverstanden en weerstanden over roken in huis. In een virtueel huis kan je voorbeeldgesprekken oefenen, concrete tips ontdekken en een quiz spelen.
Zo raak je vertrouwder met het onderwerp en met de principes van motiverende gespreksvoering.
Zin om zelf aan de slag te gaan? Of ken je collega’s die interesse hebben? Je vindt de online vorming via www.passiefroken.be.