Nieuwsbrief
Andere: Verkennende vragenlijst speelterrein
Waarom en hoe: verkennende vragenlijst speelterreinen - Gezonde Publieke Ruimte
Met deze verkennende vragenlijst kan je tijdens een rondgang van de speelterreinen nagaan of er mogelijke aandachtspunten opduiken in de ‘Gezonde Publieke Ruimte’.
De gezondheid van de inwoners van een gemeente of stad wordt bepaald door meer dan enkel hun persoonlijke keuzes, persoonskenmerken, genetische aanleg, … . Ook hun omgeving (zowel sociaal als fysiek) kan een hele grote rol spelen.
Jouw rol als gemeente
Als gemeente kan je grote invloed uitoefenen op de fysieke ruimte. Hoe de publieke ruimte in jouw gemeente nu ingericht is en zal worden in de toekomst, biedt dan ook enorme mogelijkheden om jouw inwoners te beschermen tegen schadelijke gezondheidseffecten van een ongezonde leefomgeving (vb. slechte luchtkwaliteit, verkeersgeluid en hitte).
Pak je het echt goed aan, dan kan je de publieke ruimte zo inrichten dat je meteen ook de gezondheid van je inwoners verbetert en versterkt! Dit kan door gelijktijdig te werken aan meerdere gezondheidsfactoren en je inwoners aan te zetten tot actiever bewegen en het maken van gezondere keuzes.
Als gemeente of stad doe je sowieso continu grote financiële inspanningen om de ruimte goed in te richten voor je inwoners (straat- en pleinaanleg/-onderhoud, verkavelingen, wijkopwaardering,…). Door van in het begin bij deze projecten rekening te houden met mogelijke gezondheidseffecten (zowel de negatieve maar zeker ook de mogelijk positieve), kan je die grote inspanningen ook doen renderen op gezondheidsvlak.
Vragenlijst Gezonde Publieke Ruimte
Binnen ‘Gezonde Publieke Ruimte’ leggen we de focus op 7 thema’s. In deze vragenlijst zijn per thema een aantal mogelijke inrichtings-/of planningsvoorbeelden aangegeven. Door de resultaten van al je speelterreinen samen te leggen, kan je zicht krijgen op mogelijke aandachtspunten. Deze lijst is geen scorelijst of waardeoordeel, maar een hulpmiddel om jouw publieke ruimtes te optimaliseren.
Bekijk specifieke locaties daarom steeds op zich: soms zijn bepaalde zaken bewust niet opgenomen omdat afwegingen gemaakt werden. Het is wel belangrijk dat de keuzes bewust gemaakt worden. Bekijk specifieke locaties daarna ook best eens ruimer: leg het speelterreinen-/speelweefselplan naast mobiliteits-, klimaat-, milieu- en andere beleidsplannen. Stem deze op elkaar af om grotere en duurzamere gezondheidswinst te boeken.
Meer info en ondersteuning
Voor ondersteuning rond speelterreinen, speelweefsel, speelse ruimtelijke planning, participatie,… kan je terecht bij Kind & Samenleving (https://k-s.be/).
Voor verdere ondersteuning inzake Gezonde Publieke Ruimte: contacteer stafmedewerker Jana Rotsaert of medisch milieukundige Dieter Vanparys bij Logo Brugge-Oostende.