Nieuwsbrief
← Vorige
Houtverwarming en gezondheid
Probleem?
Houtverwarming is een 'hot topic'. Momenteel gebruikt nog een deel van de Vlaamse bevolking hout om te verbranden: een relatief klein deel als hoofdverwarming, een groter deel voor bijverwarming of voor de gezelligheid van een haard- of kachelvuur.
Je huis verwarmen door houtverbranding kan heel gezellig zijn, maar het is helaas ook een belangrijke bron van luchtvervuiling, hinder en gezondheidsproblemen in Vlaanderen. Mensen die houtkachels of haarden gebruiken, kunnen ook zelf blootgesteld worden aan vervuilende stoffen. Deze kunnen schadelijke gezondheidseffecten met zich meebrengen. Houtverbranding kan dus zowel voor jezelf en je omgeving een grote impact hebben.
Wat kan je dan doen?
Voor gezondheid en omgeving kan je eigenlijk best overstappen naar een duurzame bron van verwarming, maar soms is dit niet meteen mogelijk.
Een 'verkennende interventiestudie huishoudelijke houtverbranding' van Departement Zorg toont dat slimmer stoken sommige vervuiling kan verminderen.
Niet iedereen die op hout verwarmt, is even bewust bezig om zijn of haar toestel zo efficiënt mogelijk te kiezen, installeren, gebruiken en onderhouden. Dit maakt dat ze vaak (veel) meer hout verbranden dan ze eigenlijk nodig hebben en ook niet op de best mogelijke manier verbranden. Dit brengt dan op zich natuurlijk een serieus effect mee op de kost van je verwarming. Anderzijds is houtverbranding in Vlaanderen een grote bron van luchtvervuiling (vb. fijn stof) en zorgt daardoor voor heel wat gezondheidsschade en hinder.
Voor wie?
Lokale besturen, organisaties, ....
Aanbod
Workshop houtverbranding: hoe kan het gezonder en goedkoper?
Houtverbranding veroorzaakt mogelijks gezondheidsrisico's voor de inwoners zelf, maar ook hinder en mogelijke gezondheidsrisico's voor de omwonenden. Niet iedereen die op hout verwarmt, kan meteen overschakelen naar een duurzamere bron van verwarming. Beter stoken kan echter de impact voor inwoners en omwonenden een stuk verminderen. Daarom hebben de West-Vlaamse Logo's samen met de West-Vlaamse Milieufederatie een vorming uitgewerkt om die concrete, praktische tips tot bij de houtverbranders zelf te brengen.
In deze workshop krijgen personen die gebruik maken van houtverbranding concrete tips om hen te ondersteunen hun toestel zo goed mogelijk te gebruiken als ze (nog) niet kunnen overstappen naar een duurzamere energiebron. Door bijvoorbeeld te weten of je het juiste toestel hebt gekozen, je manier van stoken te verbeteren, de juiste brandstof te gebruiken en goed op te letten wanneer je stookt, kan je niet alleen besparen op je houtverbruik door je rendement te vergroten, maar ook een stuk van de hinder en gezondheidseffecten vermijden! Win-win dus!
Heb je interesse om dergelijke workshop te organiseren, contacteer onze medisch milieukundige Dieter Vanparys voor meer info en beschikbaarheid.
Informatie en sensibilisatie
Wens je als lokaal bestuur, organisatie,... je inwoners of achterban te informeren en/of sensibiliseren rond de effecten van houtverbranding en hoe deze kunnen verminderen? Contacteer ons dan zeker voor mogelijke voorbeeld-artikels of andere materialen!
Ondersteuning lokale acties
Wil je als lokaal bestuur, organisatie,... meer doen? Contacteer ons dan zeker, en we bekijken graag samen met jullie hoe we je concreet kunnen ondersteunen!