Nieuwsbrief
← Vorige
PFAS-vervuiling
PFAS, PFOS, PFOA, ...?
Sinds vorig jaar is er heel wat aandacht voor PFAS, PFOS,... 'PFAS' is de verzamelnaam voor meer dan 6000 chemische stoffen waarin onder andere een combinatie van fluorverbindingen en alkylgroepen voorkomt. PFOS en PFOA zijn voorbeelden van PFAS. Deze PFAS zijn stoffen die niet van nature voorkomen in ons milieu. Het gebruik ervan is sinds 2006 aan banden gelegd door de EU.
PFAS zijn bestand tegen hoge temperaturen en zijn water-, vuil-, en vetafstotend. Daarom worden ze veel gebruikt in industriële toepassingen, brandblusschuim en consumentenproducten. Denk aan de antiaanbaklaag in pannen, cosmetica, textiel, schoonmaakmiddelen of smeermiddelen.
Sinds 2008 hebben verschillende medische studies de grenswaarden voor PFOS en PFOA sterk naar beneden gedreven. De toelaatbare waarden van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) zijn in 12 jaar tijd:
- net geen 1000 keer verstrengd voor PFOS
- en net geen 10.000 keer verstrengd voor PFOA!
De eerste berekeningen van experts tonen aan dat de gemiddelde blootstelling in Vlaanderen boven die gezondheidskundige grenswaarde ligt in alle leeftijdscategorieën, behalve bij adolescenten. Verder onderzoek moet meer inzicht geven in de blootstelling van bewoners in verontreinigde zones en van bewoners in andere gebieden.
PFAS in Vlaanderen
Zo’n 4000 sites in Vlaanderen worden onderzocht op de aanwezigheid van PFAS in de bodem en het grondwater. Na een verkennend bodemonderzoek maakt het Agentschap Zorg en Gezondheid een gezondheidskundige beoordeling. Hierbij wordt beslist of de no-regretmaatregelen die de gemeentes voor de meeste sites hebben afgekondigd, ook behouden moeten blijven of eventueel kunnen worden versoepeld of verstrengd.
Wil jij als gemeente of zorgverstrekker meer info over o.a.:
- wat PFAS e.d. zijn? Bekijk ook zeker deze overzichtelijke factsheet over PFAS.
- de mogelijke gezondheidseffecten van PFAS,
- de risicolocaties voor PFAS,
- de no-regretmaatregelen rond brandweeroefenterreinen en sites van zware industriële branden,
- tips om blootstelling aan PFAS te verminderen?
- ...
Info voor zorg- en hulpverleners
Aangezien van sommige PFAS bekend is dat ze op termijn schadelijke effecten kunnen hebben op de gezondheid, kan je hierover als zorgverstrekker ook vragen krijgen. Volgende brochure kan je ondersteuning geven bij het beantwoorden van vragen hierover: PFAS info zorgverstrekkers (2023).
Daarnaast is het van belang dat mensen zo min mogelijk worden blootgesteld aan PFAS. Deze checklist kan hierbij de nodige ondersteuning geven: Checklist PFAS.
Alle up-to-date info en heel wat veelgestelde vragen over de PFAS-vervuiling vind je terug op www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling.
Heb je toch nog vragen die je niet kan beantwoorden, mail deze dan door naar pfas@vlaanderen.be of neem contact op met Dieter Vanparys, onze medisch milieukundige.