Nieuwsbrief
← Vorige
Warme Dagen in je woonzorgcentrum
Warme Dagen in je woonzorgcentrum?
Elk jaar krijgen we te maken met een aantal dagen waarbij temperaturen optreden die, zeker voor gevoelige personen, ernstige gezondheidsrisico's kunnen inhouden. Bewoners van een woonzorgcentrum zijn hiervoor zeker kwetsbaar omwille van hun leeftijd, chronische aandoeningen, hulpbehoevendheid, medicatiegebruik,...
Als woonzorgcentrum word je geacht o.a. minstens een intern warmteactieplan te hebben dat in werking treedt zodra de waarschuwingsfase van het Vlaams Warmteactieplan wordt opgestart (Besluit Erkenningsvoorwaarden, bijlage 11, Art 24 en 51).
Momenteel bestaat er nog geen opgelegd sjabloon of vastgesteld format voor zo'n intern warmteactieplan. Wil je als woonzorgcentrum werken aan het opmaken en/of bijwerken van je intern warmteactieplan, dan zijn er wel al een aantal concrete stappen die je kan ondernemen.
Hoe aan de slag? Stappenplan!
Een eerste, hele belangrijke stap is om je in te schrijven op de mailinglijst om de waarschuwingen van het Vlaamse Warmteactieplan te ontvangen.
Schrijf je in en ontvang bericht bij de start van de waakzaamheidsfase en van eventuele warmteperiodes (een 2-tal dagen voor het echt warm wordt).
Daarnaast vind je heel wat informatie over warme dagen en ouderen terug op de campagne-website www.warmedagen.be.
Ter ondersteuning bij de opmaak/bijwerking van je intern warmteactieplan, kan je de ‘leidraad voor de opmaak van een intern warmteactieplan’ gebruiken.
Deze leidraad kan je ook gebruiken voor centra voor kortverblijf type 1, centra voor herstelverblijf, groepen van assistentiewoningen en serviceflatgebouwen!
Deze leidraad begeleidt je om via 8 stappen te komen tot een zo efficiënt mogelijk intern warmteactieplan en -beleid.
Bij een aantal stappen bieden we je graag extra hulpmiddelen die je concreet helpen om je plan op te maken en in te vullen.
De 8 stappen worden in de leidraad uitgebreid besproken en zijn:
Stap 1: Hoe krijg je iedereen mee?
Stap 2: Breng in kaart wat je kan doen
Extra hulpmiddelen voor je probleem- en doelgroepenanalyse:
-
Is jullie huidige warmteactieplan nog actueel? Kennen alle betrokkenen in je WZC dit en weten iedereen wat ze moeten doen en hoe?
Check jullie warmedagen-paraatheid en doe de snelle ‘Warmteactieplan-check’ met deze quick-scan. -
Weet je welke bewoners een extra risico lopen bij warme dagen en waarom?
Hier zijn de ‘interne en externe risicofactoren’ nog eens opgelijst, zodat je zeker goed kan inschatten wie welke specifieke aandacht en zorg nodig heeft! -
Weet je welk ventilatiesysteem je in je WZC hebt? Soms zijn er meerdere systemen aanwezig.
Met deze flowchart kan je snel al een inschatting maken van je ventilatiesysteem. Check zeker met je technische dienst! -
Wil je ruimer naar de omgeving kijken? Vraag dan de hittekwetsbaarheidskaart van jouw stad of gemeente op bij onze medisch milieukundige, Dieter Vanparys.
Deze kaarten tonen je per statistische sector van je gemeente/stad de meest kwetsbare gebieden qua hitte en gevoelige personen.
Extra hulpmiddel voor je interventieanalyse:
-
Kan je nog concrete tips ter inspiratie gebruiken voor het uitbouwen of verbeteren van je intern warmteactieplan?
Bekijk dan zeker het ‘Inspiratiedocument Warme Dagen voor woonzorgcentra’!
Stap 4: Formuleer je doelstellingen
Extra hulpmiddelen voor je 4 strategieën ('informeren/sensibiliseren', 'omgevingsinterventies', 'regels en afspraken', 'zorg en begeleiding'):
Of bestel/download gratis materialen via www.warmedagen.be/gratis-campagnemateriaal.
Hou dit jaar rekening met een iets langere levertermijn, dus bestel zo snel mogelijk!
- Affiches
- Folders
- Drankkaart-postkaart
- Drankkaart –scheurblok
- Contact- en medicatiefiche
- Afbeeldingen, teksten,….
Stap 5: Stel een actieplan op
Stap 6: Voer de acties uit
Extra hulpmiddel:
-
Merk je als hulpverlener of zorgverstrekker soms dat het niet evident is om alle bewoners te motiveren hun gedrag aan te passen tijdens warme dagen?
In sommige gevallen kan motiverende gespreksvoering helpen!
Een aantal hele concrete tips hiervoor vind je in het korte document 'Motiverende gespreksvoering tijdens warme dagen’.
Stap 7: Evalueer en stuur bij
Stap 8: Veranker het plan in het beleid
Heb je nog vragen, opmerkingen, ... contacteer dan onze medisch milieukundige Dieter Vanparys via dieter.vanparys@logobrugge-oostende.be.