Nieuwsbrief
Gids: Inspiratiegids communicatie CO-vergiftiging en hout stoken
Door de stijgende energieprijzen gaan mensen op zoek naar alternatieve verwarmingstoestellen om te kunnen (bij)stoken in huis. De vraag naar houtkachels, pelletkachels en zelfs petroleumkachels stijgt. Maar dat houdt gevaren in!
Verwarmen met fossiele brandstoffen (hout, kolen, stookolie, gas of petroleum) houdt risico’s voor CO in, zeker als er onvoldoende geventileerd wordt.
Nu we ons in de koudere periode van het jaar bevinden en het stookseizoen van start is gegaan, is het dus extra belangrijk om je inwoners te informeren over de gevaren van CO.
CO is de belangrijkste oorzaak van (onopzettelijke) dodelijke intoxicatie in België.
Jaarlijks worden meer dan 1.000 mensen het slachtoffer van een CO-vergiftiging, waarvan enkele tientallen ook sterven.
Het Antigifcentrum en partnerorganisaties, waaronder de Vlaamse Logo’s, sloegen daarom de handen in elkaar en werkten een nieuwe CO-campagne uit.
Aanvullend op de CO-problematiek zijn er echter ook bij het stoken met hout aandachtspunten. Zo is enkel droog hout geschikt. Stoken met nat hout of behandeld hout houdt gezondheidsrisico’s in doordat schadelijke stoffen vrijkomen. De gezondheidsimpact in de onmiddellijke omgeving van de woning waar gestookt wordt, maar ook voor de houtverbranders zelf, kan aanzienlijk zijn.
Als lokaal bestuur kan je je inwoners tips geven om hun houtkachel op de juiste manier te gebruiken, zodat ze hun eigen gezondheid en die van hun buren niet in gevaar brengen.
Met deze korte inspiratiegids zetten we je graag op weg. Deel 1 focust op ‘CO’ en deel twee op ‘Hout stoken’.